alt

2021-06-09

Від чого, коли і чим захищати?

Захист колоса від хвороб завжди є актуальним, а в екстремальних умовах нинішнього агрономічного сезону – тим паче!

Від чого, коли і чим захищати?

Перша і головна проблема – це фузаріоз колоса. Ураження колосся грибами з роду Fusarium можливе від фази виколошування і до кінця вегетації. Але найбільшої шкоди завдає раннє ураження. Максимально уразливими колоски стають на час цвітіння, коли відкриваються квіткові лусочки. Якщо в цей період випадають часті дощі, спори патогенів, потрапляючи на колосся, швидко проростають в краплях води, з цими краплями затікають по лусочках до зав’язі і уражують її (фото 1).

Проявляється фузаріоз колоса по різному: це може бути побіління окремих колосків чи частин колоса (часткова або повна білоколосиця); темні штрихи або плями на лусочках, які у вологу погоду покриваються рожевим нальотом; прямостояче уражене колосся під час дозрівання, яке також покривається нальотом спороношення, фото 2, 3, 4.

Септоріоз (Stagonospora nodorum) зустрічається рідше, ніж фузаріоз, але за значного ураження листків, може переходити і на колос, фото 5.

Гельмінтоспоріози (Drechslera, Pyrenophora) – часто зустрічаються на ячменях, особливо в умовах цього року. На листі проявляються у вигляді бурих видовжених або сітчастих плям, в залежності від виду збудника, на колоскових лусочках – округлі коричневі плями, фото 6.

«Чернь колоса» (Alternaria, Cladosporium) – як правило, розвивається на колоссі під кінець вегетації, оскільки гриби цих родів уражують переважно старіючі тканини. Виявляється у вигляді темного нальоту на колоскових лусочках, цей наліт можна бачити навіть на борідках та бокових поверхнях зернівок, фото 7, 8. Часто уражене «черню» зерно плутають із сажковим фото 9. Заселення колоскових лусочок сапрофітними грибами може відбуватись в умовах надмірних опадів навіть безпосередньо перед збиранням.

Найбільш правильним і результативним щодо захисту колоса і збереження врожаю є орієнтація часу фунгіцидної обробки по найбільш шкідливому патогену, тобто фузаріозу.

Обприскування колосся рекомендується проводити на початку цвітіння. Якщо через погодні умови (часті дощі) або технологічні причини немає можливості провести обприскування на початку цвітіння, застосування фунгіцидів пізніше (до кінця цвітіння) також має сенс, особливо на насіннєвих посівах, хоча ефективність захисту буде дещо меншою.

По можливості збирання рекомендується проводити якомога раніше, не допускаючи перестою зернових у полі.

Рекомендації від компанії Нертус:

Обробка на початку чи в кінці цвітіння

БЕРКУТ (тебуконазол, 250 г/л) 1,0 л/га  ефективний проти фузаріозу, а також альтернаріозу і септоріозу колоса;

ВІРТУОЗ (пропіконазол, 250 г/л + ципроконазол, 80 г/л) 0,5 л/га ефективний проти фузаріозу і септоріозу колоса.

За необхідності обробки у фазі масового цвітіння

ТІОМА (тіофанат-метил, 500 г/л) 1,2-1,5 л/га, ефективний проти фузаріозу, діюча речовина з класу бензимідазолів не впливає на фертильність пилку, тому можна застосовувати у будь-якій фазі цвітіння.

alt
Зворотній
зв'язок