alt

2022-05-11

Захист зернових колосових від листкових хвороб

На сьогоднішній день посіви озимих зернових культур (пшениці, ячменю) в центральній частині України перебувають переважно у фазі початку трубкування.

 

На даний час вже проведено заходи по гербіцидному захисту та перша фунгіцидна обробка. Звичайно, що кількість обробок посівів від хвороб залежить від ряду факторів:

 

‒ фітосанітарного стану посівів і запасу інфекції;

‒ погодних умов у конкретному регіоні;

‒ очікуваної урожайності.

 

Для повноцінного захисту листкового апарату краще проводити дві фунгіцидні обробки (у фазі кущення та по розгорнутому прапорцевому листку). Саме захист верхніх листків є найбільш важливим для отримання високих врожаїв.

 

На сьогоднішній день на озимій пшениці масового розвитку борошнистої роси не відмічено, ймовірно вона стримана своєчасними захисними заходами, спостерігається розвиток септоріозних плямистостей листя, на необроблених посівах відмічено перехід інфекції на молоді листки, фото 1, 2, 3.

 

На посівах озимого ячменю традиційно відмічаємо гельмінтоспоріозні плямистості листя, зокрема сітчастий гельмінтоспоріоз, фото 4, 5.

 

Для захисту пшениці від септоріозних плямистостей  Нертус пропонує препарати на вибір:

 

Прента (дифеноконазол, 125 г/л, триадимефон, 125 г/л) у нормі 0,75-1,0 л/га;

Фіделіс (дифеноконазол, 104 г/л, тіофанат-метил, 333 г/л) у нормі 0,8-1,2 л/га;

Беркут (тебуконазол, 250 г/л), у нормі 0,8-1,0 л/га;

Віртуоз (пропіконазол, 250 г/л, ципроконазол, 80 г/л) у нормі 0,5 л/га.

 

Найбільш ефективним препаратом проти гельмінтоспоріозних плямистостей на ячменях є Брандер (азоксистробін, 200 г/л, тебуконазол, 160 г/л) у нормі 0,8-1,0 л/га.

 

Вибір норми та строків застосування препаратів залежить від інфекційного навантаження, погодних умов та кількості обробок.

 

Тобто, якщо захисних заходів проведено ще не було, а інфекція на посівах є і погодні умови сприяють її розвитку та розповсюдженню, то працювати треба негайно. Якщо ж була проведена фунгіцидна обробка по кущенню, то краще дочекатися появи підпрапорцевого та прапорцевого листків і потім уже спрацювати фунгіцидом для найбільш ефективного їх захисту.

alt
Зворотній
зв'язок