alt

2023-05-12

Черговий «сюрприз» прохолодної весни

Тепла немає, часто дощить. Такі реалії цьогорічної весни практично по всій Україні. Як наслідок – розвиток хвороб на зернових культурах. Різних: типових і нетипових для регіонів.

Аналізували рослинну пробу озимої пшениці з Одеської області. Рослини уже у фазі розгорнутого прапорцевого листка, а, оскільки фунгіцидна обробка через ряд причин не проводилася, то на них виявлено цілий комплекс хвороб: септоріоз, борошнисту росу, початок піренофорозної плямистості та жовту іржу.

Саме жовта іржа (Puccinia striiformis) є основною проблемою всіх проаналізованих в пробі рослин. ЇЇ прояв виявлено на третьому зверху листку, а на окремих рослинах  прояв хлоротичних штрихів (початок захворювання) виявлено вже і на передпрапорцевих листках. Даний факт не викликає подиву, оскільки саме такі погодні умови, які наразі складаються (низькі температури і багато вологи), сприяють розвитку саме цього виду іржастих хвороб.

Характерним симптомом прояву жовтої іржі є поява на листках поздовжніх хлоротичних смуг виключно вздовж жилок листка, на яких розташовані лимонно-жовті пустули. Розташовані вони пунктирними лініями (до 10 см) з верхнього та нижнього боків листків.

Оскільки за сприятливих умов жовта іржа дає декілька генерацій уредоспор за вегетаційний період, хвороба може розвиватися стрімко. Тому дуже важливо за появи перших симптомів провести фунгіцидну обробку ефективними проти даного збудника препаратами.

У випадку з рослинною пробою, яку ми аналізували, дуже важливо захистити верхні листки та колос (жовта іржа може розвиватися і на колоскових лусочках), що може спричинити значні втрати урожаю – зерно формується щуплим та легковагим.

У лінійці фунгіцидів компанії Нертус ефективними проти іржастих хвороб на зернових культурах є багато препаратів: Прента, Беркут, Брандер, Віртуоз, Флуафол та Фіделіс, але при виборі препарату обов’язково треба враховувати весь наявний на полі патогенний комплекс.

У цьому конкретному випадку із препаратів компанії Нертус ми порекомендували застосувати Віртуоз (пропіконазол, 250 г/л + ципроконазол, 80 г/л) у нормі 0,5 л/га. За рахунок швидкої дії ципроконазола розвиток жовтої іржі у рослинних тканинах буде призупинено, пропіконазол захистить верхні листки від розвитку борошнистої роси, а поєднання цих двох діючих речовин триазольної групи надійно проконтролює септоріоз та призупинить розвиток піренофорозу на рослинах пшениці.

alt
Зворотній
зв'язок