alt

2021-06-07

Інфекційні хвороби

На відміну від минулих посушливих років, цей агрономічний рік відрізняється тривалими дощовими періодами, які сприяють масовому розвитку грибних хвороб на всіх сільськогосподарських культурах.

Що стосується соняшника – там, де він знаходиться у фазі 4-6 листків уже відмічено прояв симптомів хвороб на ньому. Яких же саме? З Одеської області мали повідомлення про прояв несправжньої борошнистої роси (НБР). І це не дивно, тому що прохолодна погода і надмірне зволоження сприяють масовому прояву цієї хвороби. Проявляється НБР у двох формах: системній (первинній) – це коли рослини уражуються дуже рано через корені (фото 1, 2) та місцевій (вторинній) – коли відбувається перезараження рослин у більш пізні фази (фото 3).

Первинна інфекція надзвичайно шкідлива, рослини, як правило, гинуть або ж не дають повноцінного урожаю. Вторинна інфекція менш шкідлива, але хлоротичні плями, які утворюються на листках внаслідок ураження, зменшують фотосинтетичну поверхню листків і, як наслідок, урожай.

Захист від первинного ураження – генетично стійкі гібриди та протруювання насіння ефективними проти збудника несправжньої борошнистої роси діючими речовинами, від вторинного – фунгіцидні обробки.

Від компанії Нертус фунгіцид Брандер (азоксистробін, 200 г/л+тебуконазол, 160 г/л) в нормі 0,8-1,0 л/га ефективний проти НБР за рахунок азоксистробіну. Працювати бажано профілактично, за наявності системно уражених рослин та сприятливих для розвитку хвороби погодних умов. Інша діюча речовина препарату – тебуконазол – ефективна проти інших збудників, які можуть уражувати рослини в ранній період – септоріоз, фомоз, фомопсис, іржа.

Також, вже на цьому тижні, був сигнал із Донецької області стосовно початку розвитку на рослинах септоріозу та прояву іржі на листках, а саме – ецидіальної (статевої) її стадії (у вигляді округлих оранжевих плям з верхньої сторони листка та дрібних помаранчевих «ікринок» з нижньої сторони), фото 4, 5, яка у подальшому – у період цвітіння або після нього – масово проявляється на рослинах соняшника вже у вигляді знайомих усім уредопустул, фото 6.

Септоріоз на ранніх етапах розвитку проявляється у вигляді вдавлених округлих плям вже на сім’ядольних листочках (фото 7), а згодом перекидається на справжні листки (фото 8, 9) і, за сприятливих погодних умов (частих опадів та помірно-теплих температур), може спричинити передчасну втрату листкової поверхні. Особливо інтенсивно і швидко септоріоз може розповсюдитися на посівах, які розташовані близько від минулорічних або ж висіяні у монокультурі.

Для захисту посівів соняшнику від септоріозу, а також від супутніх хвороб, які можуть уражувати рослини в цей час (іржа, фомоз, фомопсис, альтернаріоз) із препаратів Нертус найбільш ефективним буде застосовування препарату Беркут* (тебуконазол, 250 г/л) у нормі 0,8-1,0 л/га.

* – світовий досвід застосування

alt
Зворотній
зв'язок