alt

2022-07-04

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ – БІЛА ІРЖА СОНЯШНИКУ

Останніми днями до нас звертаються аграрії півночі Одеської області з питаннями щодо діагностики «незвичної» плямистості на соняшнику у вигляді хлоротичних (світлих) плям на верхній стороні листків і білого («масного») нальоту з нижньої сторони (фото 1-3).

Що ж це за хвороба і як з нею боротися? Це біла іржа соняшника (Albugo tragopogonisers.) Schr). І, хоча й називається хвороба іржею, але відноситься до ооміцетів, «родичів» несправжньої борошнистої роси, до порядку Пероноспорові, родини Альбуго. Може уражувати соняшник та інші складноцвіті.

Джерела інфекції – ооспори у ґрунті, що викликають первинне (найбільш шкідливе) ураження рослин з деформаціями і затримкою розвитку, а також – зооспори, що утворюються на уражених органах рослин і спричиняють вторинне аерогенне локальне ураження (окремі плями на листках), фото 1.

Сприятливі умови для розвитку хвороби: прохолодна волога погода (+15-25ºС), особливо на початку вегетації рослин.

Втрати врожаю можуть сягати 15-30 %.

Як же захистити посіви від білої іржі? Заходи такі ж як і проти несправжньої борошнистої роси соняшника. Тобто:

– протруювання насіння препаратами, що містять металаксил або подібні йому речовини;

– знищення рослинних решток;

– знищення складноцвітих бур’янів (амброзії, козельців і т.д.);

– за сприятливих погодних умов і виявленні уражених рослин в посівах – фунгіцидна обробка препаратами на основі металаксилу, цимоксанілу, фосетилу алюмінію, азоксистробіну і т. ін.

Для захисту насіння від первинного ураження білою іржею з протруйників компанії Нертус можна використовувати Фаєр (тирам, 400 г/л, тіабендазол, 20 г/л, металаксил-М, 116 г/л) у нормі 2,5-3,0 л/т.

Для фунгіцидних обробок ефективним буде препарат Брандер (азоксистробін, 200 г/л, тебуконазол, 160 г/л) у нормі 1,0 л/га.

alt
Зворотній
зв'язок