alt

2022-06-22

ЗАХИСТИМО СОЮ ВІД ШКІДНИКІВ

На сьогоднішній день посіви сої в центральній частині України перебувають переважно у фазі бутонізації ‒ початку цвітіння.

За результатами моніторингу сою активно заселяє комплекс шкідників: сисні ‒ тютюновий трипс, люцернова попелиця та листогризучі – сонцевик будяковий. 

✅ Тютюновий трипс (фото 2-4) – найбільш численний і шкідливий в суху та спекотну погоду, живиться на листках вздовж жилок – спричиняє обезбарвлення тканин, сприяє підвищеному випаровуванню вологи з листків, пригнічує ріст рослин

✅ Люцернова попелиця (фото 5) – наразі заселяє посіви сої, при масовому розмноженні утворює численні колонії на листках.

✅ Сонцевик будяковий (фото 6-9) – метелики живляться нектаром бур’янів, відкладають яйця на листки сої, соняшнику та складноцвітих бур’янів. Гусениці живляться на листках – спочатку під захистом павутинки, пізніше згортають і з’єднують листки. В осередках масового розмноження можуть дуже сильно пошкодити листки сої. 
Для захисту листкового апарату від таких шкідників компанія Нертус пропонує двокомпонентні препарати на вибір: 

➡️ Боксер, кс (ацетоміприд, 115 г/л, лямбда-цигалотрин, 106 г/л) у нормі 0,1-0,2 л/га

➡️ Контадор Дуо, кс (імідаклоприд, 300 г/л, лямбда-цигалотрин, 106 г/л) у нормі 0,08-0,10 л/га

➡️ Шаман, ке (хлорпірифос, 500 г/л, циперметрин, 50 г/л) у нормі 0,6-0,8 л/га

Рекомендуємо проводити постійний моніторинг наявності шкідників на посівах сої!


Найближчим часом очікується заселення посівів сої гусеницями бавовникової совки! 

Важливо не пропустити появу гусениць молодших віків, оскільки саме проти них треба застосувати інсектицидні обробки дієвими препаратами (Шаман, ке, у нормі 0,8-1,5 л/га)

alt
Зворотній
зв'язок