alt

2022-07-08

УВАГА! ПАВУТИННИЙ КЛІЩ НА СОЇ

На посівах сої почалося заселення рослин павутинним кліщем (Tetranychus). Дорослі кліщі переносяться на сою вітром на павутинках з інших культур (з пшениці при дозріванні, з соняшнику і кукурудзи) та бур’янів.

Колонії кліща на даний час розташовані на нижніх листках сої, зовні не помітні і лише знизу листка можна побачити невеликі хлоротичні плямки з павутинками (місця живлення кліщів), дорослих кліщів та їх яйця (фото 1, 2).

У подальшому за умови сухої спекотної погоди кліщі будуть швидко розмножуватися (цикл розвитку одного покоління триватиме 7-10 діб), колонії будуть збільшуватися за площею пошкодження, кліщі поширяться на листки середнього та верхнього ярусів та їх шкідливість різко зростатиме. Симптоми – з верхньої сторони пошкоджених листків ясно виражена хлоротичність до побіління, знизу численні личинки, дорослі кліщі та яйця під павутинкою (фото 3, 4).

Особливо в умовах посухи пошкоджені рослини сильно пригнічуватимуться за рахунок підсилення транспірації, їх ріст і розвиток сповільниться.

Для захисту сої від павутинного кліща компанія Нертус пропонує двокомпонентний акарицид Резидент, ке (фенпіроксимат, 120 г/л, піридабен, 300 г/л) у нормі 0,4-0,5 л/га. Застосовувати при перевищенні ЕПШ – 2-3 кліща на один трійчастий листок. При сильному пошкодженні листків обробку треба повторити через 7 діб.

alt
Зворотній
зв'язок