alt

2023-07-12

Соя, соняшник: фітосанітарний стан

Агроекспедиції продовжуються. Відвідали Полтавщину та Сумський регіон. Основною нашою метою було обстеження посівів сої та соняшнику, виявлення найбільш розповсюджених фітосанітарних проблем на цих культурах, аналіз засобів захисту, які використовуються та їх ефективності.

Інформації багато!

Соя вкрай чутлива до дії хімічних речовин (гербіцидів), реагує на це плямистостями листя, деформаціями, відставанням у рості, що дещо викривляє істинну картину і спонукає нас «поламати» голови під час аналізу рослинних проб, щоб відокремити неінфекційні симптоми від інфекційних.

На момент обстеження на рослинах сої виявлено чи не увесь спектр збудників хвороб – у невеликій кількості аскохітоз, церкоспороз, фомопсис. Але найбільш поширеними і, відповідно, небезпечними є септоріоз (іржава плямистість) та пероноспороз (на окремих полях на початкових етапах, на деяких – уже з проявом спороношення на нижній стороні листків).

Крім того, на різних полях за різних способів обробітку ґрунту та посіву у поєднанні з різноманітними погодними умовами спостерігали калійне голодування сої.

На соняшниках практично всюди у різному ступені присутній септоріоз та початкові прояви фомозу, фомопсису на листках. Там, де застосовані фунгіциди, розвиток хвороб стриманий, на плямах, які вже були на момент обробки, спороношення відсутнє. Також на окремих полях відмічено прояв прикореневої форми білої гнилі.

Різні ґрунти, різні підходи до господарювання, широченний спектр культур (на Сумщині крім традиційних культур вирощують люпин, олійну редьку, гречку, просо, овес, жито) заставляють думати, аналізувати та шукати відповідні рішення для кожного регіону.

На сьогодні у лінійці компанії Нертус достатньо широкий вибір засобів захисту рослин для вирішення основних проблем. Більше інформації на сайті компанії.

alt
Зворотній
зв'язок