alt

2020-08-17

Протруювання насіння

Протруювання насіння інсектицидними препаратами проводять далеко не в усіх господарствах 

Інсектициди, які використовуються для протруювання насіннєвого матеріалу, захищають проростки й сходи зернових культур від комплексу ґрунтових і наземних шкідників, таких як личинки пластинчастовусих жуків, личинки коваликів — дротяники, личинки чорнишів — несправжні дротяники, личинки підгризаючих совок, хлібних турунів, а також сходи рослин від злакових мух, блішок, попелиць і поширення вірусних хвороб, переносниками яких вони є. 
Для умов західного регіону України на даний час суттєву частку в ентомокомплексі озимих зернових культур займають види, які пошкоджують проростки рослин, підземну й надземну частини стебла, листки, висмоктують сік та є переносниками вірусних хвороб.
Тому, зважаючи на домінуючі види шкідників, а також враховуючи особливості їх біології, період і характер пошкоджень, використання інсектицидного протруйника насіння є доцільним і виправданим. 
Адже передпосівна обробка насіння інсектицидом не лише захищає проростки рослин від широко розповсюджених в агроценозах ґрунтових шкідників, таких як дротяники, несправжні дротяники, гусениці підгризаючих совок, личинки хлібних жуків, а й сходи, що є ефективним для захисту молодих рослин від личинок хлібних турунів, злакових мух і переносників низки вірусних хвороб — попелиць.
Отже, протруєння насіння озимих культур перед посівом інсектицидними препаратами дозволяє запобігти зрідженню посівів унаслідок пошкодження шкідниками.

alt
Зворотній
зв'язок