alt

2019-07-01

Основні хвороби сої

Мабуть кожен агроном, який вирощував сою хоч раз у своєму житті, або не раз, зустрічався віч на віч з хворобами сої. 
Можливо, комусь одразу вдавалося визначити, що саме за хвороба атакує Вашу культуру, хтось звертався до більш компетентних агрономів з проханням врятувати майбутній врожай. 
Сьогодні ми з Вами пройдемося по найбільш поширених хворобах сої, аби ці «граблі» не псували нам настрій з року в рік.
- Аскохітоз - поширене в Україні в усіх районах вирощування цієї культури. Знижується схожість насіння на 25-40%. Аскохітоз може бути причиною нерівномірних сходів, зниження урожаю зерна і погіршення його якості. В окремі роки (за вологої погоди) недобір урожаю зерна сої від аскохітозу становить 15-20%. Найбільш сильно уражує сою у фази цвітіння-плодоутворення та на початку дозрівання. При ураженні сім'ядолей з'являються темно-коричневі вдавлені плями з концентричною зональністю або наскрізні виразки. На листі плями округлі, до 1 см в діаметрі, світло-коричневі, сірувато-білясті, обмежовані більш темною каймою, з помітною концентричністю, з великою кількістю добре помітних чорних крапок, що розміщуються концентричними колами. Часто уражені тканини випадають, залишаються лише бурі облямівки плям.

- Пероноспороз, або несправжня борошниста роса - знижує схожість зерна на 10%, зменшенні урожайності на 30-40% та погіршенні якості зерна внаслідок порушення процесів фотосинтезу. Характерною ознакою пероноспорозних плям при обох типах ураження є те, що вони спочатку хлоротичні, потім стають бурими з вузькою хлоротичною облямівкою. З нижньої сторони листя (а у вологу погоду - і з верхньої) на плямах можна бачити добре помітний наліт спороношення гриба – спочатку світло-сірий, потім сіро-фіолетовий, по мірі старіння темніючий до бурого. Уражені тканини на плямах засихають, іноді випадають. Сильно уражене листя повністю відмирає.

- Біла гниль, або склеротиніоз - у сприятливі для розвитку хвороби роки кількість уражених рослин досягає 20-30%, сильно уражені рослини гинуть. Недобір урожаю з однієї рослини може становити 10-100%. При ураженні у фазі сходів підсім'ядольні коліна, а інколи і коріння рослин, стають водянистими, загнивають. Сім'ядолі втрачають тургор, здаються обвареними, рослини розпластуються по землі. В подальшому захворювання немов би затухає, а потім, за сприятливих умов, дає новий спалах і прогресує від початку наливу бобів до повної стиглості. Але найчастіше біла гниль проявляється у фази бутонізації та цвітіння сої. У дорослих рослин уражуються стебла, бічні пагони, боби, насіння. На стеблах та окремих пагонах з'являються світлі плями, які у вологу погоду перетворюються у мокру гниль, а в суху - на трухляву масу. Характерним візуальним проявом білої гнилі є в'янення верхніх листків і поникання верхівок головного стебла або бічних пагонів. Симптом в'янення проходить раптово та швидко: тканини, що втратили тургор, швидко (за 2-3 доби) некротизуються і засихають. Також до основних хвороб сої відносять Сіру гниль, Фомопсис та Альтернаріоз. 

alt
Зворотній
зв'язок