alt

2020-06-09

Масовий літ на соняшнику

ДО УВАГИ СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ!

АГРОНОМИ «НЕРТУС» ПОПЕРЕДЖАЮТЬ: КОНТРОЛЮЙТЕ ЧИСЕЛЬНІСТЬ НЕБЕЗПЕЧНОГО ШКІДНИКА НА ПОСІВАХ СОНЯШНИКУ!

 

Починається масовий літ лучного метелика
(Margaritia (Pyrausta) sticticalis)

 

Метелик довжиною до 15 мм, крила у розмаху 18-27 мм, сірувато-коричневі до оливково-бурих з жовтуватими плямами і світлою смужкою вздовж зовнішнього краю, фото 1.

Яйця плоскоовальні, молочно-білі з перламутровим блиском, до 1 мм.

Шкідник розвивається в 2-3 поколіннях на рік. Масовий літ спостерігається в присмерки та вночі. Розселяються як активно, так і за допомогою вітру. Для додаткового живлення метеликам необхідна квітуча рослинність, фото 2.

Метелик заселяє посіви соняшнику та відкладає яйця з нижньої сторони листків соняшнику та бур’янів –яйцекладка по одному або по декілька яєць, що накладаються одне на одне, фото 3. Якщо в посіві є рослини лободи білої, то яйцекладка відбувається переважно на лободу.

Гусениці розвиваються в 5 віках, гусениці молодших віків зеленкуваті, гусениці старших віків довжиною 28-35 мм, зеленувато-сірі з темними (майже чорними) поздовжніми смугами та чорними щетинконосними бородавками, облямованими світлими кільцями, фото 4, 5, 6.

Гусениці молодших віків живляться на листках лободи, середніх – поступово переходять на рослини соняшнику або інших культур.

 

Для контролю чисельності шкідника необхідний моніторинг льоту метеликів, а потім постійний огляд рослин соняшнику та особливо лободи в посівах (де був помічений літ метеликів) для виявлення яйцекладок та відродження гусениць.

Після масового відродження гусениць при чисельності їх більше 5-10 гусениць/кв.м рекомендуємо обробку інсектицидами:

ШАМАН, ке, з нормою 0,7-1,2 л\га;

БІММЕР, ке, з нормою 0,8-1,5 л\га

alt
Зворотній
зв'язок