alt

2021-05-25

Хвороби ячменю

Серед плямистостей листя ячменю сітчаста плямистість (Drechslerа teres (Pyrenophora teres)) є найбільш шкідливою та розповсюдженою в усіх зонах, де сіють цю культуру.

Підступність хвороби полягає  в тому, що симптоми на листках подібні до прояву інших плямистостей (особливо на початкових етапах), а підходи до захисту є специфічними. Якщо посіви не захищати, запізнитися з захистом, або застосувати малоефективні діючі речовини, то можна дуже швидко втратити листкову поверхню, а разом з тим і урожай.

Сітчастий гельмінтоспоріоз проявляється у двох формах: характерна сітчаста (Pyrenophora teres f. teres) (фото 1) та плямиста (Pyrenophora teres f. maculate) (фото 2) – схожа на інші види плямистостей.

Одним із джерел інфекції сітчастого гельмінтоспоріозу є насіння і у разі, якщо інфіковане насіння не було оброблено до посіву, плями можуть з’явитися уже на перших листочках.  Крім того, багато інфекції зберігається на рослинних рештках, на падалиці та дикорослих злаках. В подальшому інфекція аерогенним шляхом  дуже швидко розповсюджується в посіві, конідії патогена крупні і легко розносяться вітром, фото 3.

Що ж потрібно зробити, щоб захистити посіви ячменю від сітчастої плямистості?

Ми рекомендуємо такий алгоритм:

- фітоекспертиза насіння з метою визначення насіннєвої інфекції та підбору протруйника з ефективними діючими речовинами;

- контроль аерогенної інфекції (фунгіцидні обробки по перших симптомах).

Для захисту посівів від аерогенної інфекції 

  • фунгіцид Брандер (азоксистробін, 200 г/л + тебуконазол, 160 г/л), ефективний проти сітчастого гельмінтоспоріозу за рахунок захисної дії азоксистробіну. Працювати рекомендовано профілактично (за ризиків розвитку хвороби) або за появи перших симптомів. Іноді, за високого інфекційного тиску, виникає потреба у дворазовій фунгіцидній обробці.

 

alt
Зворотній
зв'язок