alt

2021-06-04

Хвороби вівса

В зв’язку з дощовою та прохолодною погодою на посівах вівса почала поширюватися небезпечна хвороба листя – Червоно-бура плямистість вівса (Helminthosporium avenae).

 

Симптоми зараження:

– на початкових етапах – плямистість у вигляді дрібних поодиноких червоно-коричневих плямок (фото 1);

– на листках середнього ярусу – овальні або витягнуті вздовж листка червонувато-бурі плями з червоною облямівкою (фото 2-5).

З часом уражені листки жовтіють та всихають (фото 4, 5). На відмерлих листках утворюються спори, що поширюються по полю дощем і вітром та перезаражують здорові рослини. Уражені рослини відстають у рості.

Якщо прояв інфекції відмічено на перших листках, це свідчить про зараженість збудником насіннєвого матеріалу. Гриб Helminthosporium avenae зберігається в зерні у вигляді міцелію, при проростанні колеоптиль інфікується та інфекція від нього поширюється далі на верхні листки.

При сильному ураженні насіннєвого матеріалу відбувається відмирання проростка до або після появи сходів. Низькі температури після посіву і довгий період проростання насіння створюють сприятливі умови для ураження листя.

 

Рекомендації

Для захисту рослин проти виявленого збудника із препаратів компанії Нертус рекомендується застосовувати Брандер (азоксистробін, 200 г/л + тебуконазол, 160 г/л), у нормі 0,8-1,0 л/га.

Для більшої ефективності препарату, його вносять в період вегетації профілактично (коли погодні умови сприяють розвитку хвороб) або за появи перших симптомів. На даний час обробка Брандером зупинить подальше розповсюдження хвороби.

alt
Зворотній
зв'язок