alt

2021-03-05

ДОВГОНОСИК ВЖЕ НЕ СПИТЬ! РІПАК ПІД ЗАГРОЗОЮ!

На теперішній час в південних областях України відмічено масове заселення посівів ріпаку жуками стеблового прихованохоботника (Ceuthorrhynchus quadridens).

Цей шкідник поширений в Україні майже скрізь і завдає значної шкоди ріпаку та іншим капустяним культурам.

Жук овальний, довжиною 2,5-3,1 мм, чорний, зверху вкритий сірими лусочками, знизу ‒ світлими лусочками. Біля щитка – невелика біла пляма, повздовжня борозенка на передньоспинці світла (фото 1). Головотрубка підігнута між основами передніх ніг.

Личинка довжиною до 5 мм, зігнута, безнога, жовтувато-біла з бурою головою (фото 2). Яйця овальні, напівпрозорі, молочно-білі, 0,5-0,6 мм (фото 3).

Жуки зимують під рослинними рештками в лісосмугах, узліссях, чагарниках, садках. Пробуджуються при температурі 8-9°С і в теплі сонячні дні перелітають на поля ріпаку, де живляться на черешках та головних жилках листків (прогризають в шкірці маленькі отвори).

Після спарювання самки починають відкладати яйця по одному або групами по 3-4 через прогризені дірочки в середні жилки листків знизу, рідше в черешки та стебла.

Личинки прогризають хід по черешку листка в стебло, вигризають серцевину, рухаючись донизу до кореневої шийки (фото 4-6). Тривалість життя личинок – 20-30 днів, в кінці розвитку личинки прогризають отвори в стеблі, виповзають назовні та заляльковуються в ґрунті (фото 7). Пошкоджені рослини пригнічуються, погано ростуть, втрачають листя, частіше уражуються грибними хворобами, знижують урожай.

 

Рекомендації

Контролювати чисельність прихованохоботників в посівах ріпаку краще всього за допомогою жовтих пасток, які виставляють у крайовій смузі посіву на висоті рослин.

Сигналом для застосування інсектицидного обприскування є потрапляння в одну пастку більше 10 жуків стеблового прихованохоботника за 3 доби.

Жуки після прильоту на поля ріпаку спочатку впродовж 1-3 тижнів додатково живляться на листках і тільки після цього приступають до яйцекладки.

Тому після фіксації початку масового льоту жуків слід зачекати з обприскуванням впродовж 7-10 днів (особливо при похолоданні) з метою остаточного заселення посіву жуками і, відповідно, підвищення ефективності інсектицидного захисту.

Обприскування проводити вдень за температури не нижче 8°С. Через 8-10 днів рекомендується повторне обприскування інсектицидом.

Найбільш ефективними інсектицидами проти жуків стеблового прихованохоботника є:

ШАМАН, ке, з нормою 0,7-1,0 л/га

СПІКЕР, ке, з нормою 0,3 л/га

КОНТАДОР ДУО, кс, з нормою 0,12-0,20 л/га

alt
Зворотній
зв'язок