alt

2019-08-05

Чи проводити десикацію сої?

Десикація посівів є невід’ємним елементом технології вирощування сої, особливо за умов дощової осені.

Вона допомагає швидко й якісно провести збирання врожаю культури сої та значно зменшити витрати на доведення його до технологічних і посівних кондицій. 

Цей технологічний захід, крім названих переваг, також сприяє зниженню витрат на сушіння насіння, а за певних умов може бути єдиною можливістю зберегти весь урожай. 

Небажаним є і раннє збирання врожаю сої, адже насіння з підвищеною вологістю легко піддається механічним пошкодженням, а також схильне до самозігрівання і пліснявіння. Водночас запізнення зі збиранням урожаю сої призводить до його незворотних втрат. 

Разом з тим, порушення строків збирання і недотримання правил підготовки і використання збиральної техніки спричинюють втрати врожаю (майже до 15-30%), а також травмування (до 20-25%) і мікротравмування (до 35-40%) насіння сої. 

Розпочинати десикацію рекомендовано за вологості насіння 50% і нижче, врожайність і маса 1000 насінин за таких умов не зменшуються, відсутній негативний вплив на вміст білка. 

alt
Зворотній
зв'язок