alt

2023-05-31

Чи потрібно захищати соняшник від хвороб на початкових етапах розвитку?

Обов’язково! Тому що більшість хвороб, які ми бачимо на соняшнику впродовж періоду вегетації, можуть уражувати рослини, починаючи з 2-6 листків.

Але особливу небезпеку для соняшника на ранніх етапах становить несправжня борошниста роса (Plastopara helianthi).

Кількість рослин, уражених первинною інфекцією (переважно, ґрунтовою) – це прямі втрати урожаю. Ураження в період проростання призводить до загибелі рослин або ж вони розвиваються, але залишаються карликовими і не дають урожаю.

Вторинна інфекція (перезараження рослин) вже не така шкідлива, але її треба зупиняти, особливо за сприятливих погодних умов для збудника та наявності ураженої падалиці, оскільки хвороба може поширюватися стрімко.

Несправжня борошниста роса соняшника – це «бомба уповільненої дії», тому потрібно бути готовими до такого виклику і убезпечити свої посіви від прояву небезпечної інфекції.

Запас інфекції у ґрунті значний, зберігається вона, завдяки біологічним особливостям збудника, досить довго (до 8 років), – лежить у ґрунті і чекає «свого часу» – холодної вологої погоди під час проростання насіння.

Для забезпечення кращого захисту від несправжньої борошнистої роси необхідно поєднання трьох факторів:

- генетична стійкість у гібрида;

- протруювання насіння ефективними проти несправжньої борошнистої роси діючими речовинами;

- фунгіцидний захист за необхідності (наявність у посіві уражених рослин та сприятливі для збудника погодні умови).

Захист насіння від ґрунтової інфекції несправжньої борошнистої роси соняшника забезпечує протруйник від компанії НертусФаер (тирам, 400 г/л; тіабендазол, 20 г/л; металаксил-М, 116 г/л) за рахунок достатнього для контролю інфекції вмісту металаксилу.

Якщо виникає необхідність у фунгіцидному захисті, то рекомендуємо фунгіцид Брандер (тебуконазол, 160 г/л; азоксистробін, 200 г/л), який ефективний по несправжній борошнистій росі за рахунок захисної дії азоксистробіну (не дає спорам проростати). А тебуконазол, який є у Брандері, спрацює проти інфекції, спричиненої справжніми грибами – збудниками септоріозу, фомозу, фомопсису, іржі.

То ж пильнуйте свої посіви для своєчасного виявлення проблем та проведення захисних заходів!

alt
Зворотній
зв'язок