Цинк (Zn)

alt

Каталізатор багатьох ферментних систем. Компонент ферментів, що приймають участь у метаболізмі азоту, вуглеводів, фосфатів, а також синтезі ДНК. Є активатором ферменту, що запобігає передчасному старінню клітин. Відповідає за синтез триптофану — основи ауксину. Сприяє підвищенню жаро-, посухо- та холодостійкості рослин.

Візуальні ознаки дефіциту:

  • вкорочені міжвузля;
  • поява дрібних жовтих цяток та хлоротичних плям у дводольних культур;
  • поява жовтих хлоротичних міжжилкових полос у злакових культур;
  • передчасна загибель пагонів та опадання листків у плодових культур;
  • уповільнений ріст та порушення функцій клітин.

Культури, особливо чутливі до нестачі цинку:

  • кукурудза
  • соя
  • квасоля
  • хміль
  • картопля
  • льон
  • зеленні овочеві
  • виноград
  • яблуня та груша
  • цитрусові
alt
Зворотній
зв'язок