Бор (B)

alt

Відповідає за контроль над фенольними сполуками — токсичними продуктами життєдіяльності рослин. Неконтрольоване накопичення фенольних сполук у клітинах рослин призводить до: порушення процесу синтезу білків; порушення структури клітинних стінок та порушення процесу поділу клітин; порушення процесів закладки вегетативних та генеративних органів; відбувається побуріння тканин рослини, згодом рослина гине. Дефіцит бору послаблює діяльність гормонів та уповільнює транспорт цукру.

Візуальні ознаки дефіциту:

  • уповільнений розвиток точок росту;
  • уповільнений розвиток пилку, зменшення кількості зав’язі та неправильний розвиток плодів;
  • розтріскування плодів із внутрішнім некрозом, унаслідок чого рослини більш інтенсивно вражуються різними захворюваннями (наприклад, серцевинна гниль коренеплодів цукрових буряків).

Культури, особливо чутливі до нестачі бору:

  • цукрові та кормові буряки
  • ріпак
  • бобові
  • люцерна
  • овочеві
  • яблуня
  • виноград
alt
Зворотній
зв'язок