Сірка (S)

alt

Входить до складу білків, пептидів, летючих органічних сполук (придають луку та деяким іншим культурам характерний аромат), глюкозидів масла гірчиці та неорганічних сульфат-іонів. Є складовою часткою амінокислот (цистин, цистеїн, метіонін), які є основою для процесу синтезу певних білків в рослині. Входить до складу коензима-А, глютатіону, протеолітичних ензимів та деяких вітамінів.

Візуальні ознаки дефіциту:

  • уповільнений ріст та розвиток рослин;
  • подовження та потоншення стебла рослин;
  • хлороз листків (починається із жилок молодих листків і поступово поширюється на всю поверхню листка);
  • іноді рослини можуть приймати червоно-фіолетове забарвлення (є характерною ознакою для хрестоцвітих та злакових культур);
  • нерідко зниження врожайності культури може відбуватись без прояву візуальних ознак нестачі сірки.

Культури, особливо чутливі до нестачі сірки.

  • кукурудза
  • пшениця
  • соя
  • просо
  • люцерна
  • багаторічні трави
  • ріпак
  • соняшник
alt
Зворотній
зв'язок