alt

2023-06-25

Знову в полях!

Знову в полях! Цього разу на деокупованих та наближених до лінії фронту регіонах Харківської та Донецької областей.

Поїздка непроста за моральною складовою, оскільки наслідки перебування ворога на нашій землі вражають і викликають злість: багато кинутих необроблених полів, обірвані лінії електропередач, руйнування, практично стерті з лиця землі цілі села.

Але наші люди не падають духом! Повертаються! Працюють! Шукають можливості! Посміхаються! Живуть!

Обстежили біля 30 полів наших клієнтів: ріпак, соняшник, пшениці, ячмені, льон, горох, фото 1-5.

Умови весни 2023 року були вкрай нетиповими для регіону: прохолодна і дощова погода досить тривалий період. Також і засоби захисту рослин з об’єктивних та суб’єктивних причин використовувалися у мінімальній кількості, а іноді навіть не використовувалися взагалі. Тому картина, яку ми побачили на полях, зокрема на зернових культурах, далека від ідеальної: плямистості листя (піренофороз, септоріоз, ринхоспоріоз, сітчастий та смугастий гельмінтоспоріози на ячменях) у сильному ступені розвинулися на листі нижнього та середнього ярусів, відмічено вихід їх і на прапорцевий листок, фото 6-11.

Соняшники у регіоні перебувають переважно у фазі 6-10 листків, але є й такі, що лише у фазі сім’ядоль, фото 12-13. Деякі виробники свідомо практикують пізні посіви, маючи власний позитивний досвід. Проблеми, які виявляли на соняшниках – це несправжня борошниста роса на окремих гібридах (холодні ночі сприяли прояву хвороби) та септоріоз на нижніх листках (там, де спрацювали фунгіцидами, розвиток хвороби призупинений), фото 14-16.

То ж, підводячи підсумок нашої поїздки, хочеться зазначити, що українські хлібороби не здаються! Не зважаючи на війну, фінансові та моральні труднощі, люди продовжують працювати в надскладних умовах. А завдяки достатній кількості вологи урожай озимих зернових та ріпаку сформований, маємо надію, що ярі культури теж не підведуть і все вдасться вчасно зібрати і реалізувати.

З нашої сторони – всебічна підтримка для наших клієнтів і побажання якнайшвидшої Перемоги та можливості плідно працювати на рідній, вільній від окупантів землі!

alt
Зворотній
зв'язок