alt

2020-12-29

Як визначити чисельність гризунів на полі

Методика обліку чисельності мишовидних гризунів (полівки звичайної, полівки гуртової, миші польової).

Суть методу полягає в огляді поверхні ґрунту на полях зі сходами культури, візуальному виявленні та підрахунку колоній шкідників.

Облік чисельності гризунів проводять восени, у жовтні–листопаді, на посівах озимих колосових.

Облік не потребує допоміжних пристроїв і засобів, крім простого олівця для запису даних.

Кількість облікових ділянок або довжину маршруту намічають залежно від розмірів поля. На кожному обстежуваному полі вибирають облікові ділянки площею від 0,25 га до 1 га або намічають маршрут обстеження.

При високій щільності колоній, коли з будь-якої точки посіву в полі зору знаходяться якнайменше 1-2 групи нір (кожна з яких розміщена звичайно на площі 1-2 м2), обліки проводять на ділянках площею 0,25 га. На кожні 200 га однотипних угідь закладають одну облікову ділянку, на якій підраховують кількість всіх колоній і всіх нір шкідника.

При низькій щільності колоній гризунів (коли з будь-якої точки посіву в полі зору знаходиться менш ніж 1-2 групи нір) застосовують маршрутний метод. На кожні 200-300 га закладають маршрут довжиною 1000 м (1200-1400 кроків) і підраховують колонії гризунів в 10-метровій смузі, по 5 метрів вправо і вліво – загалом розмір обстеженої площі складає 1 га. На посівах меншої площі на кожні 100 га довжина маршруту складає 500 м, а облікова площа 0,5 га. Маршрут прокладають вздовж або по діагоналі поля.

Щоб визначити кількість заселених колоній і жилих нір, в 10 колоніях, розміщених поблизу одна від одної, підраховують кількість нір і засипають їх ґрунтом. Наступного дня засипані нори оглядають і підраховують кількість відкритих (відкопаних гризунами). Колонії з відкритими норами вважають заселеними, а з невідкритими – незаселеними. Результати підрахунків заносять у польовий журнал (форма 1).

alt
Зворотній
зв'язок