alt

2021-06-15

Пропонуємо розібратись

Цей рік є ідеальним для розвитку хвороб сільськогосподарських культур. Виникає дуже багато питань до фітопатологів, до спрацювання фунгіцидних препаратів. Але не все так просто. Одна справа, коли ви працюєте за невисокого інфекційного тиску патогена, інша – коли погодні умови сприяють стрімкому розвитку хвороб, інфекційне навантаження на рослини дуже високе і, крім того, часті дощі банально не дають можливості заїхати з оприскувачем у поле. За таких умов навіть проведення двох і більше фунгіцидних обробок за сезон не завжди дає очікуваний результат.

Як приклад цього – рослинна проба нуту, в значному ступені уражена аскохітозом. Судячи з характеру ураженості листків нуту аскохітозом , а саме – масовості та рівномірності розташування плям на нижньому ярусі листків та на більш молодих листках і навіть ураження стебел – інфікування рослин відбулося на ранніх фазах його розвитку, фото 1.

Фунгіцидна обробка була проведена у фазі бутонізації препаратом відомої фірми з «серйозними» діючими речовинами, але вона виявилася малоефективною. У такій ситуації говорити про «вину» препарата некоректно, оскільки обробка проведена запізно.

Аскохітоз нуту (Ascochyta rabiei) проявляється у вигляді коричневих концентричні плям з чорними точками пікнід на них, фото 2-6. Основними джерелами інфекції є уражені рослинні рештки та насіння. Патогенез відбувається інтенсивно за тривалої дощової та прохолодної погоди.

Для ефективного контролю хвороб нуту, зокрема аскохітозу, необхідною умовою є проведення фітоекспертизи насіннєвого матеріалу, виявлення зараженості насіння та підбору дієвого протруйника.

Для якісного контролю хвороб в період вегетації необхідно проводити постійний моніторинг стану рослин, починаючи з фази сходів та, за появи перших симптомів хвороби, застосовувати фунгіцидний захист, не прив’язуючись до фази розвитку рослин.

Ці рекомендації є загальноприйнятими для всіх культур.

Звичайно ж, цей рік не є типовим, але він дає нам можливість отримати досвід, зробити висновки і провести роботу над помилками для того, щоб не повторювати їх у майбутньому. Гарних вам урожаїв!

alt
Зворотній
зв'язок