alt

2023-04-27

Піренофороз пшениці. Виявити і подолати.

Чергові виклики і випробування для наших аграріїв цієї весни, а саме затяжні дощі та прохолодна погода сприяють розвитку хвороб на рослинах і не дають можливості вчасно провести захисні заходи. 

Рано навесні, одразу після відновлення весняної вегетації, на посівах пшениці озимої почали стрімко «піднімати голову» септоріоз та борошниста роса, але далеко не всі аграрії змогли відпрацювати фунгіцидами через ще досить низькі температури та часті дощі.

У другій половині квітня почали надходити повідомлення від клієнтів з різних регіонів України про прояв на пшениці піренофорозної плямистості. І, якщо раніше ця проблема була більш актуальною для південних та південно-східних регіонів, то на сьогодні географія прояву і розповсюдження піренофорозу значно розширилася.

 
Первинне ураження піренофорою відбувається саме у березні-квітні аскоспорами із псевдотеціїв, які утворюються, починаючи з осені і до весни. Для викидання аскоспор з псевдотеціїв достатньо іноді навіть нічних рос. Вони не летять на великі відстані, заражають рослини у безпосередній близькості, тому особлива загроза раннього ураження піренофорозу саме на монокультурі.

 Уражуються, як правило, нижні листочки,  на яких утворюються світлі коричневі плями.

В подальшому на плямах утворюються конідії, які і є основним джерелом аерогенної інфекції впродовж вегетації рослин. Конідії розносяться вітром вже на більш далекі відстані, ніж аскоспори. Сприятливими для утворення і розповсюдження конідій є коливання вологих періодів із сухими теплими. Характерним симптомом вторинного ураження є поява темної, майже чорної крапки на зеленому листку із хлоротичною облямівкою навкруги.

Піренофора, на відміну від септоріозу, з яким її часто плутають, більш пристосована до високих температур і не потребує тривалої вологості для проростання спор, тому більш шкідлива і небезпечна.

Із продуктів компанії Нертус кращим рішенням для контролю піренофорозу є препарат 

Брандер (азоксистробін, 200 г/л + тебуконазол, 160 г/л) при нормі застосування 0,8-1,0 л/га. Цей же продукт рекомендуємо і проти гельмінтоспоріозних плямистостей на ячмені. 

Якщо ж основною проблемою на ваших пшеницях є септоріоз та борошниста роса, тоді фунгіциди 


Прента (дифеноконазол, 125 г/л+ триадимефон, 125 г/л) у нормі 0,75-1,0 г/л або Фіделіс (дифеноконазол, 104 г/л + тіофанат-метил, 333 г/л) у нормі 0,8-1,0 л/га допоможуть вам подолати ці хвороби. 

Слід розуміти, що для кращої ефективності працювати треба за появи перших симптомів хвороб. Особливо це актуально в умовах підвищеної вологості, коли захисна дія будь-яких препаратів і, відповідно, терміни між обробками значно скорочуються. 
Крім того, в умовах значного тиску хвороб і високого інфекційного навантаження, що характерно для вологих періодів, працювати потрібно найвищою рекомендованою нормою препаратів.

alt
Зворотній
зв'язок