alt

2023-06-29

Чорна плямистість на соняшнику (ембелізія)!

 

Embellisia helianthi (Hansf.) Pidopl. (син. Alternaria helianthi Tub. et Nish., Helminthosporium helianthi Hansf.)

 

Кожний вегетаційний період має свої особливості, переваги та недоліки. Щорічно, розпочинаючи сезон польових робіт, ми намагаємось спрогнозувати розвиток шкідливих організмів, виходячи з погодної ситуації, власного практичного досвіду, структури посівних площ та інших складових.  Але без сюрпризів не буває, і нинішній сезон – не виключення. Прохолодна та дощова весна з наступним потеплінням призвела до розвитку комплексу хвороб на соняшнику.

При обстеженні посівів  соняшнику Харківської та Донецької областей виявили ураження рослин несправжньою борошнистою росою, септоріозом, іржею, також спостерігали перші ознаки ураження ембелізією. На соняшнику ця хвороба відома як альтернаріозна чорна плямистість, буро-чорна плямистість або темно-бура плямистість.

Ознаки ураження листя будь-якими видами плямистостей в польових умовах досить важко діагностувати через візуальну схожість симптомів, досить часто зустрічається і змішаний тип інфікування. Точне визначення збудника можливе лише в лабораторних умовах.

Ембілізія може уражувати всі органи рослин. Перші видимі симптоми хвороби виникають на сім’ядолях або нижніх листках, що ми і спостерігали на обстежених полях.

На нижніх листках спочатку з'являються маленькі, темно-коричневі, майже чорні плями некрозу, які згодом зливаються, утворюючи великі ділянки некрозу з жовтими краями. Коричневі або майже чорні плями з'являються і навколо центральної жилки листка та на черешках, де часто з'являються тріщини. При подальшому розвитку хвороби плями з черешка переходять на стебла, а під час цвітіння і на кошики. У місцях розтріскування рослинних тканин утворюються конідії (спори) патогена, які розлітаються за допомогою вітру та перезаражують рослини.

Шкідливість хвороби напряму залежить від періоду зараження та погодних умов. Особливо великі втрати можуть бути при ранньому зараженні у фазі 4-6 справжніх листків. Масовий прояв хвороби, як правило, спостерігається перед цвітінням соняшника. Максимальне ураження рослин спостерігається за умов чергування дощів із спекотними періодами.

Для контролю альтернаріозу (в тому числі і ембелізії), іржі, фомозу та фомопсису компанія Нертус пропонує фунгіциди, які будуть ефективними також і проти гнилей:

Брандер (тебуконазол, 160 г/л; азоксистробін, 200 г/л) у нормі 0,8-1,0 л/га;

Кіпер (тебуконазол, 162,5 г/л; тіабендазол, 250 г/л) у нормі 0,8-1,0 л/га;

Фіделіс (дифеноконазол, 104 г/л; тіофанат-метил, 333 г/л) у нормі 1,0 -1,2 л/га.

Для найкращої ефективності фунгіциди застосовують за появи перших симптомів хвороби!

Бажаємо вам гарної погоди та чистих посівів!

 

Фото 1. Симптоми чорної плямистості на сім’ядолях соняшника

Фото 2. Некрози на листках, викликані збудником ембелізії

Фото 3. Почорніння центральної жилки внаслідок ураження ембелізією

Фото 4. Перехід інфекції на черешок листка

Фото 5. Некротичні виразки (розтріскування) тканин листка

Фото 6. Конідії збудника ембелізії, збільшення у 60 разів

Фото 7. Конідії збудника ембелізії, збільшення у 100 разів

alt
Зворотній
зв'язок