Чи проводити десикацію сої?
Десикація посівів є невід’ємним елементом технології вирощування сої, особливо за умов дощової осені.
Вона допомагає швидко й якісно провести збирання врожаю культури сої та значно зменшити витрати на доведення його до технологічних і посівних кондицій.
Цей технологічний захід, крім названих переваг, також сприяє зниженню витрат на сушіння насіння, а за певних умов може бути єдиною можливістю зберегти весь урожай.
Небажаним є і раннє збирання врожаю сої, адже насіння з підвищеною вологістю легко піддається механічним пошкодженням, а також схильне до самозігрівання і пліснявіння. Водночас запізнення зі збиранням урожаю сої призводить до його незворотних втрат.
Разом з тим, порушення строків збирання і недотримання правил підготовки і використання збиральної техніки спричинюють втрати врожаю (майже до 15-30%), а також травмування (до 20-25%) і мікротравмування (до 35-40%) насіння сої.
Розпочинати десикацію рекомендовано за вологості насіння 50% і нижче, врожайність і маса 1000 насінин за таких умов не зменшуються, відсутній негативний вплив на вміст білка.