alt

2020-01-30

Аномально тепла зима. Як не втратити майбутній врожай

Тепла та безсніжна зима негативно вплинула на стан озимих культур. За даними синоптиків й надалі прогнозується чергування заморозків та відлиг. Настання різких морозів може знищити озимі, які вже почали відновлювати вегетацію, що призведе до втрат великих площ посівів.

Для зниження стресу і повноцінного відновлення вегетації, підвищення морозостійкості компанія Нертус рекомендує рідке фосфорно-калійне добриво Кафос. Підживлення озимих культур мікродобривом Кафос буде сприяти швидкій реанімації слабких посівів, зниженню негативних впливів зовнішніх стресів.

Кафос містить сполуки фосфору (30%) у вигляді фосфіту, калій (20%), карбонові кислоти та амінокислоти (1%). 

Фосфор, який міститься у добриві, сприяє росту та розвитку кореневої системи, підвищенню імунітету до хвороб. Фунгіцидний ефект фосфітної форми фосфору у добриві обумовлений посиленням захисних механізмів самих рослин. Фосфіти стимулюють утворення в рослинах фітоалексинів  (дослівно «тих, що відображають атаку») - природних факторів імунітету відносно грибів-збудників хвороб. Фосфітний фосфор поширюється в рослинах із листків до основи стебла і коріння. Це дозволяє впливати на різного роду кореневі гнилі. Тривала стабільність фосфітів всередині рослин забезпечує пролонгований ефект стимулювання імунітету.

Ознаки фосфорного голодування на пшениці озимій виникають частіше у фазі кущення. Рослини повільно ростуть, мають слабо розвинену кореневу систему. Кінчики листків червоно–фіолетові, інша частина листка – темно-зелена, іноді зі слабким пурпурним відтінком. 

У озимого ріпаку краї та кінчики старих листків стають рожеві, пурпурні, а при сильному дефіциті яскраво-червоні.

Калій у добриві підтримує тургор в рослинах, скорочуючи втрати вологи при сухій погоді, впливає на міцність стебел і стійкість рослин до вилягання.

Дефіцит калію на зернових проявляється у вигляді пожовтіння, побуріння верхівок і країв старих листків, ослабленням і виляганням стебел рослин.

У ріпаку старі листки зморщуються, жовтіють на кінчиках і краях. 

Позакореневе підживлення мікродобривом Нертус мікс Кафос на озимих культурах буде також сприяти збільшенню зерен у колосі, насіння у стручках ріпаку.

Рекомендації щодо застосування: при середньодобовій температурі не нижче 8-10⁰С

  • на озимих колосових обробка у фазі кущення з нормою витрати 0,5-1,0 л/га;
  • на посівах озимого ріпаку у фазі розетку 4-12 листків з нормою витрати 0,5-1,0 л/га
alt
Зворотній
зв'язок