Мікродобрива

  • Нертус Цинк, р


    Micro10L_ZinkВисококонцентроване рідке цинкове добриво для підживлення сільськогосподарських культур в період вегетації. Легко засвоюється рослинами завдяки органічній формі

  • Нертус Фотосинтез, р


    Micro5L_FotoВисококонцентроване рідке добриво з набором макро- і мікроелементів для позакореневого підживлення сільськогосподарських культур. 

  • Нертус Старт, р


    Micro5L_StarВисококонцентроване рідке добриво з набором макро- і мікроелементів для обробки насіння сільськогосподарських культур

  • Нертус Бор, р

    Micro10L_Bor

    Висококонцентроване рідке борне добриво для підживлення сільськогосподарських культур в період вегетації. Легко засвоюється рослинами завдяки органічній формі

  • Фанат, гр.

    фанатВисококонцентроване розчинне мікродобриво для підживлення сільськогосподарських культур

     

  • Фокус, гр.

    фокусВисококонцентроване розчинне борне добриво для підживлення сільськогосподарських культур в період вегетації

  • Хелпер, гр.

    хелпер2_Висококонцентроване розчинне добриво з набором макро- та мікроелементів для підживлення сільськогосподарських культур в період вегетації

Mікроелементи

  • def.S3 Сірка (S)

    Входить до складу білків, пептидів, летючих органічних сполук (придають луку та деяким іншим культурам характерний аромат), глюкозидів масла гірчиці та неорганічних сульфат-іонів. Є складовою часткою амінокислот (цистин, цистеїн, метіонін), які є основою для процесу синтезу певних білків в рослині. Входить до складу коензима-А, глютатіону, протеолітичних ензимів та деяких вітамінів.

    Візуальні ознаки дефіциту:

    – уповільнений ріст та розвиток рослин;
    – подовження та потоншення стебла рослин;
    – хлороз листків (починається із жилок молодих листків і поступово поширюється на всю поверхню листка);
    – іноді рослини можуть приймати червоно-фіолетове забарвлення (є характерною ознакою для хрестоцвітих та злакових культур);
    – нерідко зниження врожайності культури може відбуватись без прояву візуальних ознак нестачі сірки.

    Культури, особливо чутливі до нестачі сірки.

    – кукурудза
    – пшениця
    – соя
    – просо
    – люцерна
    – багаторічні трави
    – ріпак
    – соняшник

    детальніше
  • def.Co Кобальт (Со)

    Є компонентом вітаміну В12, що необхідний для фіксації атмосферного азоту бобовими культурами. Сприяє накопиченню хлорофілу в листках рослин. Приймає участь у реакціях окислення та відновлення, а також у синтезі нуклеїнових кислот.

    Візуальні ознаки дефіциту:

    - поганий ріст та розвиток рослин (можна виправити внесенням азотних добрив);
    – недостатній рівень кобальту на пасовищах може призвести до захворювань сільськогосподарських тварин.

    Культури, особливо чутливі до нестачі кобальту:

    - горох
    – квасоля
    – люцерна
    – конюшина

    детальніше
  • def.Mo_4 Молібден (Mo)

    Необхідний для утилізації атмосферного азоту та його фіксації бобовими культурами. Покращує кальцієвий режим живлення бобових культур. Сприяє збільшенню вмісту хлорофілу, вуглеводів, каротину, аскорбінової кислоти та білкових речовин.

    Візуальні ознаки дефіциту:

    – поганий ріст та розвиток рослин, хлоротичне забарвлення (дещо схоже на дефіцит азоту);
    – хлороз старих листків, особливо на їхніх кінцівках;
    – на листках цитрусових з’являються характерні жовті крапки.

    Культури, особливо чутливі до нестачі молібдену:

    – зернові колосові
    – бобові
    – цукрові буряки
    – томати
    – капуста
    – люцерна

    детальніше
  • def.Mg Магній (Mg)

    Входить до складу ФІТІНУ — органофосфату, запасної органічної речовини. Відповідає за транспорт енергії. Є основою хлорофілу. Активує фермент, що є каталізатором участі СО2 у процесі фотосинтезу.

    Візуальні ознаки дефіциту:

    - пожовтіння старих листків між жилками. У випадках сильної нестачі магнію спостерігається передчасне опадання листя;
    – хлоротичні плями вздовж листкової пластинки у злакових культур.

    Культури, особливо чутливі до нестачі магнію:

    - цукрові буряки
    – картопля
    – хміль
    – виноград
    – горіхи
    – парникові культури

    детальніше
  • def.ps2 Мідь (Cu)

    Входить до складу білків зелених клітин і відповідає за зв’язування сонячної енергії. Так само, як цинк, активує фермент, що запобігає передчасному старінню клітин рослини. Приймає участь у метаболізмі білків та вуглеводів в рослині. Суттєво підвищує імунітет рослини до грибкових та бактеріальних захворювань. Активізує утворення білку в зернових, цукру в коренеплодів та вітаміну С у плодових та овочевих культурах.

    Візуальні ознаки дефіциту:

    – відмирання кінцівок молодих листків із наступним їхнім хлорозом та скручуванням;
    – уповільнюється вивільнення пилкових зерен, унаслідок чого знижується запилення рослин. Спостерігається істотне зниження врожайності культури за відсутності візуальних ознак дефіциту мікроелементу;
    – у злакових культур може спостерігатись полягання;
    – у плодових культур може спостерігатись поникання гілок та крони.

    Культури, особливо чутливі до нестачі міді:

    – зернові колосові
    – рис
    – картопля
    – яблуня, груша
    – цитрусові
    – люцерна
    – зелені овочеві

    детальніше
  • def.bora2 Бор (В)

    Відповідає за контроль над фенольними сполуками — токсичними продуктами життєдіяльності рослин. Неконтрольоване накопичення фенольних сполук у клітинах рослин призводить до: порушення процесу синтезу білків; порушення структури клітинних стінок та порушення процесу поділу клітин; порушення процесів закладки вегетативних та генеративних органів; відбувається побуріння тканин рослини, згодом рослина гине. Дефіцит бору послаблює діяльність гормонів та уповільнює транспорт цукру.

    Візуальні ознаки дефіциту:

    - уповільнений розвиток точок росту;
    – уповільнений розвиток пилку, зменшення кількості зав’язі та неправильний розвиток плодів;
    – розтріскування плодів із внутрішнім некрозом, унаслідок чого рослини більш інтенсивно вражуються різними захворюваннями (наприклад, серцевинна гниль коренеплодів цукрових буряків).

    Культури, особливо чутливі до нестачі бору:

    - цукрові та кормові буряки
    – ріпак
    – бобові
    – люцерна
    – овочеві
    – яблуня
    – виноград

    детальніше
  • def.kuk Залізо (Fe)

    Приймає участь у процесах фотосинтезу та дихання. Входить до складу ферментів, що беруть безпосередню участь у синтезі хлорофілу в рослинах. За рахунок порівняно швидкого окислення відновлення є невід’ємним компонентом багатьох ферментів у рослинах. Приймає участь у метаболізмі сірки та азоту в рослинах.

    Візуальні ознаки дефіциту:

    - хлоротичне (світло-жовте) забарвлення молодих пагонів та листя;
    – у злакових культур хлороз проявляється у вигляді чергування жовтих та зелених полос уздовж листка.
    – в окремих випадках дефіцит заліза може спричинити відмирання молодих пагонів.

    Культури, особливо чутливі до нестачі заліза:
    – кукурудза
    – бобові
    – картопля
    – капуста
    – томати
    – виноград
    – плодові та цитрусові
    – декоративні культури

    детальніше
  • def.Mn1 Марганець (Mn)

    Відповідає за транспорт енергії для процесу фотосинтезу. Відповідає за окислення заліза в організмі рослин до нетоксичних сполук. Є необхідним компонентом синтезу вітаміну С. Забезпечує інтенсивне накопичення цукру в коренеплодах цукрових буряків та білку в зернових культурах. Відповідає за процес засвоєння азоту. Є активатором фотосинтезу після підмерзання рослин.

    Візуальні ознаки дефіциту:

    – поява жовтих дрібних хлоротичних плям між жилками листків у дводольних культур. У першу чергу ознаки нестачі з’являються на молодих листках;
    – у злакових культур з’являються сіро-зелені крапки та полоси на базальному боку листка.

    Культури, особливо чутливі до нестачі марганцю:

    - зернові колосові (пшениця, ячмінь, овес)
    – кукурудза
    – горох
    – соя
    – картопля
    – цукрові буряки
    – вишня
    – цитрусові

    детальніше
  • def.Zn2 Цинк (Zn)

    Каталізатор багатьох ферментних систем. Компонент ферментів, що приймають участь у метаболізмі азоту, вуглеводів, фосфатів, а також синтезі ДНК. Є активатором ферменту, що запобігає передчасному старінню клітин. Відповідає за синтез триптофану — основи ауксину. Сприяє підвищенню жаро-, посухо- та холодостійкості рослин.

    Візуальні ознаки дефіциту:

    - вкорочені міжвузля;
    – поява дрібних жовтих цяток та хлоротичних плям у дводольних культур;
    – поява жовтих хлоротичних міжжилкових полос у злакових культур;
    – передчасна загибель пагонів та опадання листків у плодових культур;
    – уповільнений ріст та порушення функцій клітин.

    Культури, особливо чутливі до нестачі цинку:

    - кукурудза
    – соя
    – квасоля
    – хміль
    – картопля
    – льон
    – зеленні овочеві
    – виноград
    – яблуня та груша
    – цитрусові

    детальніше
повернутись на головну сторінку
вгору